Emlék vagy ízléstelenség?

Heves vitát gerjesztett a Deutsche Bahn döntése, amely alapján az egyik gyorsvonat a jövőben Anna Frank nevét viseli majd – olvasható a Ynetnews honlapján. Míg a cég vezetői szerint semmi kivetnivaló nem történt, sokan kritikát fogalmaztak meg a döntéssel szemben. Egyesek szerint „ízléstelen”, hogy épp az a vállalat használja Anna Frank nevét, amelynek jogi elődje – a Deutsche Reichsbahn – aktívan résztvett a zsidók deportálásában a holokauszt idején.

Erről Popper Péter szavai jutnak eszembe, aki szerint a jelen emberének szükségtelen felelősséget vállalnia a történelem bűneiért. Tehát ha egy vonatút szimbolikája visszanyúlik egy olyan, az emberiség ellen elkövetett kegyetlenséghez, mely a zsidók deportálásakor történt, akkor úgy vélem, ez egy szép emlék. Méltó. A vonat Anna Frank nevét viseli. Az örök körforgásban is rá, és sorstársaira gondolunk.

Anna Frank esete a toleranciáról és a különböző kultúrák közötti békés együttélésről szól, ami ezekben az időkben fontosabb, mint valaha”. – nyilatkozta Antia Neubauer, a Deutsche Bahn külkapcsolatokért felelős vezetője.

Via