Berlin Calling

Ickarus a legendás berlini technoszcéna meghatározó DJ-je, az a hivatása, hogy estéről estére emberek ezreit táncoltassa és mulatassa. Egyik este azonban a megszokott porok helyett mérgező drogot kap, és egy csúnya trip után a rehabilitációs központban köt ki. Mivel albuma megjelenése késik és barátnője, Mathilde is egyre nehezebben tolerálja életmódját, komoly alkotói válságba kerül, és egyáltalán nem biztos, hogy nyugtatókkal teletömve talpra tud majd állni.
A főszerepet Paul Kalkbrenner, a nemzetközi hírű DJ alakítja, aki egyúttal a kísérőzenét is szerezte. 

A film iszonyatosan alulértékelt, a vélemények és kritikák számottevő része negatív jellegű. Sokak szerint csak egy marketingmozi Kalkbrenner számára, és semmiben nem különbözik az összes többi klisés, drogos témájú filmektől. Engem mégis nagyon megfogott, és többet látok benne ennél.

A repülés motívumnak fontos szerepe van a történetben.
Ikarosz a lázadás, a szófogadatlanság, a kíváncsiság megtestesítője a görög mitológiában. A történet szerint apjával viaszból és tollból készítettek szárnyat, hogy elszökhessenek Knósszoszból, de a fia túl közel repült a Naphoz kíváncsiságból, így megolvadt a viasz, a tollak  lehulltak, velük együtt Ikarosz a tengerbe  zuhant.
A főszereplőnek a repülést a különböző tudatmódosító szerek adják, ezek biztosítják számára a szabadságérzetet és az ihletet a zenéihez, ám ez okozza a vesztét is, amikor mérgezett port kap és elveszíti szárnyait. Nehezen, de elismeri, hogy le kell állnia, és a rehabilitációján készült lemezt tisztán kell előadnia. Vajon sikerül neki?
Emellett a repülés megjelenik fizikai formában is. A film legelején egy repülőtéren láthatjuk Ickarust és a magyar származású barátnőjét. Később a lelkész apja prédikál a repülőgépekről, és a film utolsó képkockái is egy ilyen helyen készültek.

„A munka olyan az embernek, mint madárnak a repülés.” – írta Luther Márton. Minden ember számára Isten jelöli ki a neki való munkát. Munkájával az ember felebarátai szolgálatába szegődik. De ez a felebaráti szolgálat mást is magában foglal, például a környezetünk iránti felelősséget. Botrány, hogy a modern ember mennyire függ a repülőgépektől. A klímaváltozást, a felmelegedést az emberi tevékenység okozza, és ennek következtében minden idők legnagyobb kihívása előtt állunk. Meg kell változnunk, különben elpusztítjuk az utánunk következő generációk létalapjait. Az embernek meg kell értenie, hogy felelős magatartásáért!

(Részlet apja prédikációjából)