Szarva-hegye a csillagokkal játszott

„A számválogatást az emberközpontúság, az antropocén, az objektumorientált ontológia, a spekulatív realizmus hívószavakra válogattam össze, néhol egészen konkrét tematikai összefüggésekkel, néhol tágabb értelemben. Hangsúlyt fektettem arra is, hogy (lényeg így is úgy is az volt,) hogy élvezhető legyen egy fáradt vasárnapon (amit mi a kiállítás installálásával fogunk eltölteni).”
Horváth R. Gideon

 1. Sufjan Stevens, Nico Muhly, James McAlister, Bryce Dessner – In the Beggining
 2. Björk – The Modern Things
 3. Vangelis – Blade Runner – Tears in Rain
 4. Matmos – Cloth Mother/Wire Mother
 5. Anohni – 4 Degrees
 6. Rabit – Snow Leopard
 7. Jennifer Walshe – Dogearia
 8. Talking Heads – Crosseyed and Painless
 9. Cocteau Twins – Little Spacey
 10. Laraaji – I Am Sky
 11. Pierre Schaeffer – Etude Aux Objets (Objets Étendus)
 12. Grouper – Heavy Water / I’d rather be sleeping
 13. Michael Jackson – Earth Song
 14. Mort Garson – Plantasia – You Dont Have to Walk a Begonia
 15. Sufjan Stevens, Nico Muhly, James McAlister, Bryce Dessner – Moon
 16. Anohni – Why did you separate me from the Earth?
 17. Björk – Hyperballad + LFO Freak live at Olympia, Paris

„Láttam, láttam sok olyat, amit ti emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhäuser kapu mellett. Ezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben… Ideje meghalni.”
Roy Batti

Spekulatív realizmus és materializmus, tárgyorientált ontológia, non-antropocentrizmus. Olyan új filozófiai irányzatok hívószavai, amelyek megkérdőjelezik a modernizmus és a posztmodern máig domináns emberközpontú beszédmódját, és azt, hogy ez a narratíva a világot vertikális hierarchia szerint osztja fel, amelynek csúcsára az embert helyezi, alá rendelve az élővilágot és az élettelen tárgyakat.

A spekulatív realizmus gyűjtőneve több, nem antropocentrikus filozófiai irányzatnak, melyek közül az object-oriented ontology talán a leghíresebb. E szerint az objektumok sokkal több tulajdonságuk van annál, mint amennyit felfednek az embernek az érzékelés útján, és így a tudásunk a világról véges.

Ezek a kortárs áramlatok nem csak amiatt érdekesek, hogy megpróbálnak például realista spekulációk és gondolatkísérletek útján új ismereteket szerezni a világról, hanem amiatt is, hogy nem csupán klasszikus akadémiai környezetben fejlődtek, hanem blogokon és más internetes platformokon is.
Az előadás során a spekulatív realizmus filozófiai gyökerei és története mellett ahhoz is segítséget adnak, hogy a zűrzavaros, posztigazság világ útvesztőiben hogyan vértezhetjük fel magunkat a filozófia eszközeivel.

Milyen módon lehetséges a kortárs ember- és időtapasztalat újragondolása? Létezik-e kortársiság és mennyiben beszélhetünk kortárs futurizmusról? Hogyan segíthet a jelen megtalálásában és kritikájában a jövőre irányuló spekulatív gondolkodás?

Ajánlott birodalom: Xtro real

Via

ART: Vanessa Marsh
Hála Nemes Z. Máriónak